project: drijvend paviljoen Entrepothaven
opdrachtgever: PFC2
locatie: Amsterdam
soort project: utiliteitsbouw
status: prijsvraag
jaar: 2007
i.s.m.: Borski Noordhoek Bleichrodt

De inspiratiebron voor de parlevinker is de lotus: drijvend op een blad in het water, zich openend voor het licht en sluitend bij het vallen van de nacht.
Het paviljoen ligt op een drijvend plateau met als uitlopen steigers in alle windrichtingen en is zowel programmatisch als qua beeld alzijdig. De luifels van het markante gebouwtje openen zich als bladeren van de lotus. ‘s Avonds sluiten ze weer en ligt het als een lichtbaken in de haven.
De steigers zijn te verlengen en te verkorten. Zo ontstaan er plekken in de luwte en plaatsen aan de vaarroute. De bootjes kunnen aan alle kanten aanleggen, tot vlak bij het paviljoen en aan de kant van het buitenbuffet tot onder de luifels. Op drukke dagen kunnen de bezoekers ook in hun eigen bootjes genieten van een drankje en een hapje, dat vanuit het paviljoen wordt geserveerd.
's Nachts zijn de luiken gesloten. Overdag klappen ze open, functioneren ze als zonwering en geeft het paviljoen zich bloot. Het ronde paviljoen heeft grotendeels glazen puien, zodat de gasten in alle seizoenen en weersomstandigheden het water en de havenactiviteiten rondom kunnen beleven. In het hart van de uitbating staat een wenteltrap, die toegang biedt tot het dakterras. Dit is de ‘vijfde gevel’, die naast een functionele ook in beeld een belangrijke toegevoegde waarde heeft. Zeker ook voor de nabijgelegen kantoorgebouwen die immers uitkijken óp het paviljoen. Het dakterras wordt geflankeerd door vijf masten die boven het dek uittorenen. Hier worden in de zomer zeilen gespannen die het terras overdekken. Behalve beschutting tegen zon en wind bieden ze op regenachtige dagen een droog verblijf en wordt de capaciteit van het cafégedeelte aanzienlijk vergroot. Zo komt de “Lotus Lounge” door de gelaagde opzet en veranderende verschijningsvorm in alle jaargetijden tot haar recht en vormt ze een karakteristiek baken in de Entrepothaven.