project: woonhuis Hilversum
opdrachtgever: particulier
locatie: Hilversum
soort project: interieur, verbouwing
status: gerealiseerd
jaar: 2006-2007

Kleine ingrepen kunnen grote gevolgen hebben voor de beleving van een huis. Door een raam en een deur te maken in een authentiek pand in Hilversum is de achtertuin met de begane grond verbonden.
Het hilversumse huis is gedurende een eeuw ontstaan, na vele verschillende gebruiken en aan- en verbouwingen en is daardoor een karakteristiek samenstelsel van verschillende ruimtes. Enig nadeel is dat geen contact bestaat met de achtertuin. Door twee kleine ingrepen komt daar verandering in: Door het vergroten van een bestaand raam tot openslaande deuren die de woon- en speelkamer met een nieuwe trap met de tuin verbinden. En door een nieuw keukenraam te maken in de voorheen blinde gevel. Tegelijkertijd wordt de keuken vernieuwd met veel aandacht voor de rugklachten van de bewoner. De smalle keuken wordt gemoderniseerd binnen de bestaande opzet. Het nieuwe keukenraam biedt een blik op de hoger gelegen tuin. Een doorgeefluik -een knipoog naar de ontstaanstijd van het pand toen er nog huispersoneel was- verbindt het met de eetkamer.