project: autowascentrum Wormerveer
opdrachtgever: Amstel Carwash Engineering
locatie: Wormerveer
soort project: utiliteitsbouw
status: niet uitgevoerd
jaar: 2005-2007

De meeste wasstraten in Nederland staan niet bekend om hun architectuur. Standaard loodsen en hergebruikte bedrijfspanden zetten in deze sector de toon. De opdrachtgever voor deze wasstraat wil daar verandering in brengen en het imago van de autowasindustrie een positieve impuls geven. Als trotse autobezitter mag je best getrakteerd worden op een wasstraat die gezien mag worden, met de nieuwste techniek en fraaie behuizing. Het wassen van de auto moet een regelmatig terugkerend uitje worden, waar je je kind mee naar toe neemt en natuurlijk de hond, die er ook gewassen kan worden.
╔quipe is gevraagd een industrieel te vervaardigen prototype te ontwikkelen. Het moet modulair samen te stellen zijn, aanpasbaar voor verschillende situaties en het moet redelijkerwijs kunnen concurreren op kostenniveau met de bouwsels van de concurrentie.
Voor de pilot van dit project is een kavel gevonden in Wormerveer, vlakbij een groot woonwinkelcentrum. Het autowascentrum wordt er gecombineerd met een onbemand tankstation. Het zal bestaan uit een geavanceerde wasstraat, een serie doe-het-zelf wasboxen, een laserwash, een drooginstallatie en een stofzuigerplein. Deze onderdelen worden gecompleteerd met een kantoor- en lunchruimte voor het personeel en ruimte voor de techniek. Een belangrijk bouwtechnisch onderdeel is de repeterende stalen draagconstructie die is opgebouwd uit samengestelde profielen en die een onconventionele opzet combineert met minimaal materiaalgebruik. De paviljoens voor personeel en techniek zijn als losse elementen onder de dragers geschoven en worden verbonden door de servicegang, het technische hart van de wasstraat. De sobere, functionele lijn is doorgevoerd in de elementen van het stofzuigerplein en het ontwerp voor het terrein, met gedetailleerde bestrating, ontworpen en ge´ntegreerde reclamevoering en dito terreinverlichting.