project: autowascentrum Schiedam
opdrachtgever: BOB Autowas
locatie: Schiedam
soort project: verbouwing, utiliteitsbouw
status: gerealiseerd
jaar: 2003-2004

In een Schiedamse hal is het grootste indoor autowascentrum van Europa gevestigd. 7000m2 all-in wasstraat, waar de klant koffie drinkt, terwijl zijn auto van buiten en binnen wordt gereinigd.
Bij het zien van de binnenzijde van de oorspronkelijk nog volgepakte loods, had de opdrachtgever meteen al oog voor de houten gelamineerde spanten en de vele daklichten. Ze zouden een prettig lichte hal maken met genoeg vrije overspanning voor een dubbele autowasstraat en een groot stofzuigerplein. Het gebouw is tegen een andere bedrijfsloods aangebouwd en grenst aan twee zijden aan de straat. De kop is gekoppeld aan een kleiner gebouw, met een drive-in restaurant van een fastfoodketen. Naast de gunstige ligging ten opzichte van de snelweg, biedt de aanwezigheid van de drive-in mogelijkheden voor het autowascentrum en omgekeerd.
Het budget voor de opgave is beperkt en wordt ingezet om de gevel een nieuw en stoer aanzien te geven en een aantal bestaande elementen te accentueren. De meest in het oog springende ingreep in de kopgevel is een groot, elf meter breed schuifvenster, dat vanuit de drive-in zicht biedt op de auto's die door de wasstraat rijden. Belangrijkste ontwerpopgave in het gebouw was de routing van de auto's en organisatie van de techniek. Zoveel mogelijk ruimte moest ten goede komen aan het uitgebreide stofzuigerplein dat een van de paradepaardjes van deze vestiging is.