project: dubbel woonhuis Lisdoddelaan IJburg
opdrachtgever: particulier
locatie: Amsterdam
soort project: woningbouw, interieur, vrije kavel/droomhuis
status: gerealiseerd
jaar: 2003-2004
i.s.m.: IDEA BV

Op het nieuwe land van IJburg zijn kavels uitgegeven op een eiland omgeven door riet en water. De grond is dermate kostbaar dat er is gezocht naar een creatieve oplossing om de verhouding tussen grond en bebouwing maximaal te benutten. Meer woning op minder kavel, zonder ruimtelijke concessies.
Op kavel 11, 'Double Dutch', zijn twee geschakelde woningen op één kavel gebouwd. Beide woningen hebben dezelfde basiswaarden: de tuin aan het water, de steiger, de patio met een parkeerplaats, de entree op de begane grond en een ruime kelder met veel daglicht. Het appartementsrecht maakt het daarbij mogelijk om de zes meter breedte van de begane grond te overstijgen. Op de verdiepingen is namelijk over elkaar heen gebouwd. Zo ontstaat een onverwachte ruimtebeleving. Woning 1 maakt gebruik van de volledige breedte van de kavel met de twaalf meter brede woonkamer. Woning 2 heeft dezelfde bouwmassa in de vorm van een torenkamer, uitkijkend over IJburg en het Diemerpark. Het zijraam is een vizier dwars op de woning over de lengte van het water.
Beide appartementen hebben veel buitenruimte in de vorm van een patio, een tuin en grote dakterrassen, waarvan de laatsten de hele breedte van de kavel overbruggen. De oriëntatie van de getrapte doorsnede op het zuidwesten biedt optimale bezonning. Grote kaders met aluminium lamellen zijn toegepast als buitenzonwering en leveren een grafisch lijnenspel in de minimalistische architectuur.
(Foto's: Équipe, Jolien Homan en Herman van Heusden)

Publicaties:
- Bouwkavels nr. 5 2009, pag.35-39 “Double Dutch”