project: L’eautel à l’Île perdue: appartementenhotel in de Scheldebocht
opdrachtgever: TU Delft
locatie: Antwerpen (B)
soort project: stedebouw, utiliteitsbouw
status: voorstudie
jaar: 2002 >>

In de bocht van de rivier de Schelde vormt de slingerende dijk een groot contrast met het grid van het oude havengebied. De massa van het appartementenhotel conformeert zich aan dit stricte patroon. Het formaat sluit aan op de grote schaal van de omgeving. Het gebouw bestaat verder uit twee delen: een strip die reageert op het horizontalisme van het rivierenlandschap en een landmark die verbindingen legt met strategische plekken in de stad. Geïnspireerd door de diversiteit van bewoners en bezoekers die eeuwenlang zo karakteristiek is geweest voor het havengebied, is het doel om zo veel mogelijk verschillende typen mensen aan te trekken; niet alleen zakenmensen, toeristen en studenten, maar ook de bewoners van Antwerpen. Ten eerste wordt hiervoor het gebouwvolume opgetild naar een hoogte die de route over en het uitzicht vanaf de dijk ongehinderd laat. Het langgerekte volume staat zo gedeeltelijk op het vaste land en gedeeltelijk in de modderige vlakte van de getijdenrivier. Het met gras begroeide dak zorgt voor een groen vlak hoog boven de rivier, als extensie van het landschap. In de tweede plaats wordt een grote variëteit van mensen aangetrokken door de diversiteit van het programma. Diverse voorzieningen zijn opgenomen in de strip, terwijl de toren hotelkamers en appartementen bevat. Het hotel is daarbij zo georganiseerd dat staf en bezoeker elkaar niet tegenkomen. In het ruime gastendomein leiden trappen naar verschillende vloeren, terwijl hellingen en vides de bezoekers uitnodigen om de verschillende activiteiten te ontdekken.