project: woonhuis Kadoelen
opdrachtgever: particulier
locatie: Amsterdam
soort project: woningbouw, vrije kavel/droomhuis
status: gerealiseerd
jaar: 2010-2012
tuinontwerp: 5F10

fotografie: Sónia Arrepia I Équipe

publicaties:
- Dwell “Modern Dreams” October 2014, pag.126-136

webmagazines:
- Domus web


Wonen aan de Kadoelenweg staat gelijk aan buiten wonen in de stad. De kavel voor deze Amsterdamse woning ligt op de kruising van twee sloten. Aan de voorkant beantwoord het uitzicht vanuit de keuken op de doorgaande weg aan de stadsbewoners wens om mensen te kunnen kijken. Aan de achterkant ligt het huis volledig privé in de het landschap. Geen achterburen, alleen de rust van de groene sloot en de volkstuinen.
Het ontwerp is een moderne vertaling van het Hollandse huis, dat typisch is voor de lintbebouwing aan de Kadoelenweg. De expliciete wens van de opdrachtgevers voor moderne architectuur is vertaald in wit stucwerk en de bijzonder keuze voor houten latten zowel in de gevel als op het dak. De doorgaande houten wand verbindt het hoofd- en bijgebouw met elkaar en biedt toegang tot het besloten deel van de achtertuin.
De ruimtelijke vide in de entreehal ligt centraal in het plan en levert contact op tussen alle verdiepingen. Daarbij voorziet ze ze ook van een prettig daglicht.