project: interieur Proyecto Roble
opdrachtgever: Van Helvoirt Groenprojecten
locatie: Berkel-Enschot
soort project: interieur
status: gerealiseerd
jaar: 2010-2012
Bouwteam+:
Interieurbouw: Promaat
Leverancier designmeubels: My Modern
Bouwkundig aannemer: Roger Michels BV
Elektrotechn. installaties: Klostermann Nederland BV
Leembouw: Huib de Vries

fotografie: René de Wit en Promaat

prijzen:
- longlist WIN AWARD 2014 Workspace Interiors


In Proyecto Roble zijn alle meubelstukken maatwerk en volgens het zelfde gedachtengoed als het gebouw gerealiseerd. Daarbij stond duurzaamheid, beleving en samenwerken centraal. De kantorenflank wordt verdeeld in werkruimtes door een serie kastenwanden, die geflankeerd worden door rode linoleum banen. De kasten zijn familie van elkaar maar voor elke ruimte specifiek uitgewerkt. 
In de verkoopruimte omhuld de kast twee werkplekken en is er voorzien van geluidsdempende, vilten bekleding. De kleurenbanen verwijzen naar de praktijk van de hovenier: aarde, lucht, water en groen en de kleurrijke bloesem. 
De adviseurs en ontwerpers hebben juist lange werkbladen over de volle breedte van het kantoor. De werkplekken worden er gescheiden door kastblokken met bovenin tekendozen. De ruimte van de projectleiders vormt de spil in het bedrijf en is vormgegeven volgens de complexe taken van deze mensen. Gedurende de dag werken ze individueel, in kleine teams of sturen ze de buitendienst aan. De bureaus bestaan daarom uit twee delen: een concentratieplek tussen halfhoge werkkasten en een breder werkblad voor interactie met de directe collega's. De hoge balie heeft de lengte om met meerdere mensen tegelijk te overleggen. Voor uitvoeriger overleg is in het verlengde van de balie een tafel opgenomen achter 'de verhalenkast'. In deze kast – een opeenstapeling van restmaterialen - werden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt. Een mededelingenscherm, prikbord, sleutelkast en ideeënbus kregen een plek in dit scheidingselement.
Behalve materiaalgebruik en maatwerk is ook hergebruik een terugkerend thema in het interieur. Alle stoelen en tafelonderstellen zijn tweedehands. Oude fruitkisten in de monstertafel; een rvs trapleuning als stoere deurgreep; een tijdschriftendisplay van verwarmingsbuis en het jassenrek met oude aluminium ringhaken van opa; Tot slot werd de schommel gemaakt met touw van de plaatselijke survival-vereniging. Het haalt de mensen die binnenkomen op een ontspannen manier even uit de zakelijke modus en staat symbool voor het motto van Proyecto Roble: feel good.