project: huis Auf Mont
opdrachtgever: particulier
locatie: Wincheringen (Du)
soort project: woningbouw, vrije kavel/droomhuis
status: on hold
jaar: 2012

Op de grens van Luxemburg ontwikkelt de Duitse gemeente Wincheringen de nieuwe woonwijk Auf Mont. Er worden vrije kavels uitgegeven, met als voornaamste doelgroep werknemers uit Luxemburg. Zo ook het Pools-Nederlandse gezin dat er een plot kocht met grandioos uitzicht op het Moseldal. Terwijl de meeste nieuwe woningen op het vlakke deel van de kavel worden gebouwd, bedachten we een vooruitgeschoven woning die balanceert op de rand van de steile rotshelling. De betonnen basis wordt verdiept aangelegd. De bestaande landschappelijke, ruige, stenen muur, die verplicht behouden moet blijven, wordt afgebogen en terug omhoog geleid naar de straat. Een hellingbaan leidt je tussen die natuurstenen muur en de betonnen wand van de patio naar de voordeur. Die ligt droog onder het overstek van de bovenverdieping, op de scheiding van het vlakke grondstuk en de steilte van het dal. De begane grond heeft twee kanten. De open woonkamer is volledig gericht op het uitzicht. De straatzijde is introverter en ligt aan een patio. Hier zijn alle technische functies van de woning opgenomen: voorraadkast, bijkeuken, trap, garderobe, toilet, entree en de keuken. De keuken is samen met de patio georiŽnteerd op de ochtendzon. Doordat de woning een paar treden lager ligt dan de carport, ligt de patio beschut. De verdieping ligt dwars over de begane grond. Deze abstracte massa ligt op de twee betonwanden van de benedenverdieping. De slaapkamers richten zich op het uitzicht op het landschap met de wijnranken. De bovenbouw wordt uitgevoerd als lichtgewicht staalskelet. De gevel wordt bekleed met wit staal en is aan de straatkant volledig afsluitbaar is met luike, die worden geperforeerd in een patroon van druiventrossen.